7/20/2011

Au pair -infoa

Vielä hieman infoa au paireudesta, niille joita homma kiinnostaa. Näistä asioista on eniten kyselty, mutta jos tulee lisää kysymyksiä mieleen niin kyselkää ihmeessä kommenttiboksissa!


Tässä on au pairin määritelmä Wikipedian mukaan:



"Au pair tarkoittaa henkilöä, joka asuu ulkomailla perheessä hoitaen perheen lapsia ja tehden kotitöitä. Ammattinimikkeen pohjana on ranskankielinen ilmaisu au pair, jossa pääsana pair tarkoittaa toiminnaltaan ja sosiaaliselta asemaltaan samantapaista. Näin au pairina työskentely tarkoittaa alun perin työn vaihtamista samanarvoisina pidettyihin asioihin, majoitukseen ja ravintoon, myös ilman palkkaa. 
Au pairin edut vaihtelevat riippuen siitä, millaista työsuoritusta häneltä odotetaan. Hänellä on yleensä oma huone, hän ruokailee perheen kanssa ja lisäksi hän saa taskurahaa ja mahdollisesti muita työn kautta tulevia etuja esimerkiksi auton käyttöönsä. Au pairit ovat tyypillisesti nuoria naisia. Au pairiksi voi lähteä aikaisintaan 17–18-vuotiaana, yläikäraja liikkuu 25:n ja 30:n ikävuoden välillä. Au paireiksi lähteviltä odotetaan kattavaa lastenhoitokokemusta, usein vaaditaan suosituksia kahdesta eri perheestä (ei sukulaisia).
Au paireilta voidaan myös vaatia tai toivoa savuttomuutta, ajokorttia tai naimattomuutta. Au pairiksi voi hakeutua lehti-ilmoituksen perusteella, Internetin tai työvoimatoimistojen kautta. Organisoitua au pair -välitystä hoitavat esimerkiksi Allianssin nuorisovaihto, EF ja Nordic Nannies."

Minäkin olin siis au pair vaikkakin suomalaisessa perheessä ;)


Au pairin ja perheen välinen sopimus


Muistakaa, että perheitä on erilaisia, ja kaikilla on näin ollen omat sääntönsä ja sopimuksensa au pairien kanssa. Säännöt ja sopimukset vaihtelee jokaisen perheen mukaan, koska perheitä on erilaisia. Asioihin vaikuttaa myös tapa, jolla perheeseen on tultu; organisaation vai muun kautta? Mä olen tullut perheeseen tutun tutun kautta - niin ja hyvän tuurin. Mulla myöskään ei ollut niin sanottuja suosituksia, mutta au pair -äitini sattui tuntemaan pari tuttuani, ja oli saanut hyvät suositukset heiltä.
Minun ja perheen välillä on sopimus, mutta se on lähinnä vain muodon vuoksi tehty, mutta sellainen on hyvä tehdä kuitenkin kaiken varalta. Kaverini on au pairina myös tutun tutun perheessä ja sopimusta ei tehty kun oltiin kuitenkin "tuttuja", ja nyt kaverini ei oikein tiedäkään paljon häneltä vaaditaan töitä. Olemalla sosiaalinen ja rohkea puhumaan mahdollisista ongelmista sekä säännöistä, pääsee kaikista helpoimmalla eikä väärinymmärryksiä tule.
Mutta yleisesti mun sopimuksessa oli muistaakseni työtunteja viikkoon 30, ainakin yksi vapaapäivä viikossa ja mahdollisten ylitöiden (useasti pitkään iltaan tai koko viikonloppuja esimerkiksi) korvataan sitten muilla vapailla.

Taskuraha ja muut mahdolliset edut


Au pair siis elää perheessä omassa huoneessaan ilmaiseksi sekä syö ilmaiseksi. Au pair ei saa palkkaa, vaan taskurahaa, joka oli sovittu etukäteen sekä ilmoitettu myös sopimukseen. Sopimukseen myös kerrattiin, että saan käyttööni puhelimen sekä netin, tarvittavat ranskan kurssit (sopimassa määrin) sekä perhe maksaa julkisten käytöt.
Mulla ei ole ajokorttia, joten autoa en täällä ajanut; tosin käytimme autoa muutenkin niin harvoin koska julkiset kulkevat niin hyvin. Mun perheeni maksoi siis mun kortin, jota käytän kulkiessani julkisilla. Jotkut perheet eivät tätä maksa kavereilleni, jotka ovat au paireina, mutta mun työhön kuuluu kulkea noilla päivässä noin neljä tuntia, koska vien ja haen lapsia koulun/koulusta, joten tuo on aika yleinen tässä tapauksessa.
Yleensä myös au pair ottaa kyseisen maan kielen kursseja, mutta tämäkin on tosi yksilöistä. Au pair -perheeni maksoi neljä kuukautta kouluani, mä itse maksoin kaksi kuukautta. Koulu oli nimeltään Ecole Interculturelle de Francais pour Etrangers (EIFE) ja maksoi kuukaudelta au pairille 224 euroa. Mutta esimerkiksi kaverini maksaa koulunsa itse kun taas toisen perhe maksaa kaikki kurssit, joten nää on ihan perhekohtaisia ja näistä on hyvä sopia etukäteen. Mä suosittelen todella lämpimästi kielen opiskelua - on se sitten mitä tahansa. Siitä on sikana hyötyä ja siellä tapaat mahdollisesti muita au paireja tai muuten samantyyppisiä ihmisiä. Mä olin niin kotonani tuolla koulussa, kun siellä on ihan hirveästi kansalaisuuksia, kaikki on avoimia ja sosiaalisia, kansainvälisiä ja kaikilla on erilaisia tarinoita miten ovat esimerkiksi tänne Lyoniin päätyneet. Parhaita tarinoita on tietty rakkaustarinat :D


Matkustus, passi, viisumi


Mun mielestä on yleistä, että au pairin perhe maksaa lennot sekä kohdemaahan että takaisin au pairin kotimaahan. Ja näin on meilläkin eli perhe maksoi lennot tänne tultaessa ja au pair -äidin kanssa varailtiin lentoja takaisin Suomeen. Niin ja takaisin Lyoniin :p
Schengen-alueen kansalaiset saavat matkustaa k.o. alueella miten lystää, joten mun ei tarvinnut huolehtia muusta kun, että passini olisi voimassa (toimii siis mun ainoina henkkareina). Mun passi oli menossa vanhaksi kesäkuussa 2011, joten hoidin asian ennen kuin tänne lähdin; paljon helpompi hoitaa asia suomeksi ja omalla poliisiasemallaan. Passi maksaa noin 50 euroa.
Viisumiasiaan en osaa oikein sanoa mitään, mitä nyt olen Schengen/EU:n ulkopuolelta tulleilta kavereilta tästä kuullut. Mutta, jos tulet EU:n ulkopuolelta tai lähdet EU:n ulkopuolelle, niin sinun tulee hoitaa itsellesi sopiva viisumi, ja tämän hoitaminen kannattaa aloittaa ajoissa. Mun kaikilla kavereilla, jotka olivat EU:n ulkopuolelta, oli student visa.

Terveydenhuolto ja vakuutukset


Mä hain KELA:n sivuilta eurooppalaista sairaanhoitokorttia, joka mahdollistaa julkisen sairaanhoidon, jos sairastun äkillisesti tai joudun onnettomuuteen. Enpä ole tarvinnut, mutta ihan hyvä olla. Kortti oli ilmainen, hankittiin nettipankkitunnuksin ja tuli postissa kahdessa viikossa. Tällainen kannattaa muutenkin omistaa jos reissaa paljon Euroopassa :)
Mulla ei ole ollut tarvetta käydä lääkärissä - no okei, valehtelen hieman koska tammikuussa ennen Milanon matkaa ja joskus huhti/toukokuussa olin aika pahastikkin kipeä, mutta lääkärille pääsy/meno on jotenkin.. tyhmää täällä. Täällä pitää soittaa jollekin randomille lääkärille, jos ei satu jo olemaan "omaa" lääkäriä mitä mulla ei tietenkään ollut. Mä sain au pair -äidiltäni listan numeroista, joihin sitten aloin soitella. Jotkut sanoivat ettei ole tilaa/aikaa, jotkut sanoivat suoraan etteivät ota potilaita jotka eivät puhu kovin hyvin ranskaa, jotkut eivät ota kuin oman kaupunginosansa asukkaita ja loput ei sitten vaan vastannut... Mä sitten loppujen lopuksi parannuin, mutta varmasti helpommalla olisin päässyt jos olisin tehnyt enemmän töitä lääkäriin päästäkseni.
Mulla on myös otettu tälle vuodelle erikseen matkavakuutus, joka on tietenkin aina hyvä juttu.


Avoin ja positiivinen asenne


Aina uuteen maahan lähtiessä ja uuteen kulttuuriin lähtiessä pitää muistaa, että jokainen maa, kulttuuri ja ihminen on erilainen. Avoimella asenteella pääsee pitkälle kun on valmis tutustumaan erilaisiin ja ehkä hieman outoihinkin tapoihin. Jos vastaan tulee mitä tahansa ongelmia, kannattaa ensin yrittää ajatella positiivisesti ennen kun heittää hanskat tiskiin. On mullakin täällä tullut pieniä vastoinkäymisiä tai tilanteita, jotka hoidetaan täällä oudosti tai ilman minkäänlaista logiikkaa (okei näitä on tullut monia :D) tai tilanteita, joissa en aluksi tajua mitään. Mutta kun jaksaa yrittää ja hymyillä niin kyllä se siitä. 
Mun mielestä on todella tärkeää, että au pair -perheen kanssa pystyy keskustelemaan avoimesti. Monilta ongelmilta ja väärinymmärryksiltä (varsinkin jos menet perheeseen jossa puhut hieman vieraampaa kieltä) säästyy kun vaan viittii avata suunsa ja kysyä tai sanoa. Mä oon tosi onnekas kun mä olen pystynyt puhumaan au pair -äidilleni avoimesti ja myöskin asioista, jotka ei liity au pairiuteen sitten ollenkaan. Koen että se ei ole vaan mun hostmum, vaan myös tosi tärkeä henkilö mulle, jolta olen saanut hirveästi tukea ja elämänneuvoja, mitkä tuun luultavasti muistamaan aina.


Mulle au pairina olo on ollut pelkästään positiivinen kokemus, jonka tulen aina muistamaan. Kirjoitan ehkä vielä myöhemmin postauksen siitä, mitä onkaan jäänyt käteen vuoden kokemuksen jälkeen :)


Toivottavasti näistä oli jotain apua jollekin :) Multa saa aina tulla kyselemään näistä asioita, jos jostain haluaa tietää tai joku asia mietityttää :)










kuvat weheartit.com

5 kommenttia:

Siru kirjoitti...

Olin viime vuonna Saksassa au pairina ja mulle ei maksettu lentoja eikä kielten kursseja että näköjään riippuu tosi paljon. Oot oikeesti onnekas!!

Anonyymi kirjoitti...

mulla oli ihan paskat välit mun perheen vanhempien kanssa :D tai varmaan ois voinu olla huonommatkin mutta ei saatu puhuttua mitään, ruokapöydässä oli aina ihan sika hiljasta, eikä ne koskaan oikein kertonu mulle mitä voisin tehdä. oli aika vaikee vuosi :D mut lapset oli onneks kivoja ja sain hyvii kavereita :) -Mimmi

Janna kirjoitti...

oli apuu, en oo kuullu tosta sairaanhoitokortista, ja siis on ihan ilmanen? kiitti :)

Minna - Carefree Casualness kirjoitti...

Onpa kivoja reissujuttuja sulla blogissasi!
Itsekin mietin nuorempana au pair juttuja ja kyllä mä vieläkin voisin joskus lähteä. se avartaa kuitenkin niin paljon omia näkemyksiään ja rikastaa ihmisenä. :)

Lotta kirjoitti...

Minna Karoliina: Kiitos! :) Oon samaa mieltä sun kanssa, että tämä on avartanut omia käsityksiäni maailmasta ja ihmisistä, ja oon tosi onnellinen kyllä että lähdin. Ja eihän se lähteminen ole koskaan myöhäistä! :)