6/10/2011

Kulttuurishokki?

Anonyymi sanoi...

ihana blogi sulla! hei voisitko tehdä joskus semmosen postauksen ranskalaisesta kulttuurista, jossa vertailet sitä suomeen?:) ja kerro toki myös minkälaisia ranskalaismiehet ovat ;)


Oikeastaan jännä, etten ole koskaan aikaisemmin tehnyt mitään vertailu-postausta, mutta kiitos paljon anonyymille, joka tätä ehdotti! Ja siis mikä ihanampi aihekkaan kun miehet haha :p
Kun kuitenkin pysytään Euroopassa, ei mitään kovin shokeeravia tai ihmeellisiä juttuja ole ranskalaisessa kulttuurissa tullut vastaan, mutta tässä muutamia eroavaisuuksia, joita oon huomannut:

Poskisuudelmat
Tuntui hassulta kun Suomessa viime viikolla ollessa ei antanutkaan pusuja kavereille, tutuille tai tutuntutuille. Täällä se kuitenkin on niin arkipäivästä pusutella ihmisiä. Mä olen joskus vieläkin pihalla poskipusu-kulttuurista, mikä johtunee siitä, että eniten mulla on kavereina kuitenkin ei-ranskalaisia tyyppejä. Jos ei tunne niin onko törkeää ojentaa käsi, meneekö toisen reviirille jos lähtee pusuttelemaan?
Noh, kauheasti vikaan ei voi mennä jos antaa poskipusut kaikille. Varsinkin jos annat ryhmässä yhdelle pusut, niin pitää antaa sitten muillekin. Vanhempia, tuntemattomia henkilöitä olen kätellyt - mutta niin myös poskisuudellut.
Poskipusujen määrä myöskin vaihtelee alueittain, täällä Lyonissa annetaan kaksi, mutta esimerkiksi Montpellierissä kolme. Mun mielestä poskipusut on ihana tapa ottaa ystävät, tutut ja vieraat huomioon; se on helppoa, mutta niin näytät että olet kiinnostunut/välität henkilöstä.

Kohteliaisuus
Ranskassa ollaan paljon kohteliaampia kuin Suomessa. En tiedä tulisiko Suomessa mieleen sanoa kaupan kassatädille "Olkaa hyvä, kiitos, päivänjatkot ja näkemiin" samassa lauseessa? Okei, asiakkaasta tuon vielä ymmärtää, mutta miten se kassatäti jaksaa sanoa nuo jokaiselle asiakkaalle monta kertaa päivässä?
Suomen visiitilläni huomasin, että tuo on tarttunut hyvin kun aina sanoi kiitos kun pyysi/tilasi/sai jotakin ja lähti kaupasta/baaritiskiltä tai mitä tahansa. Olin kahvilassa ja tilatessa salaattia sekä maksaessa sanoin muistaakseni neljä kertaa kiitos :D On myös hullua ettei suomen kielessä ole vastinetta sanoille please sekä s'il vous plait. Ja mulle ei ainakaan sattunut kohdalle yhtäkään hyvää asiakaspalvelijaa Suomessa ollessa.

Sitten tietysti tämä Ca va -juttu on tärkeä. Välillä tuntuu hassulta heittää kaikille tuo, mutta kun on tehty niin helpoksi toisten huomioiminen, miksen sitä sanoisi/kysyisi. 'Ca va?' tarkoittaa siis, miten menee ja vastaaminenkin on tehty helpoksi: 'Ca va'.
Olen kyllä kuullut, että ranskalaiset olisivat vähän kaksinaamaisia, että saatetaan olla kohteliaita ja kysyä kuulumisia ja olla uteliaita ja nurkan takana hengähtää kun on päässyt henkilöstä eroon. Mene ja tiedä :)

Jos metrossa/kadulla/kaupassa joku vahingossa törmää/tönäisee/hipaiseekin vahingossa niin aina pyydetään anteeksi ja hymyillään. Bussissa ja metrossa annetaan aina paikka vanhemmalle/pikkuiselle/raskaana olevalle/jotenkin sairaalle (kuulostipa tyhmältä...) henkilölle. Okei - näin pitäisi olla joka paikassa, mutta täällä se tulee jotenkin paljon automaattisemmin, että nouset paikaltasi ja tarjoat sitä muulle. 

Sunnuntain aukioloajat

Täällä on melkein kaikki paikat kiinni sunnuntaina, joten täällä oikeasti kunnioitetaan yhtä vapaapäivää viikossa. Toisaalta hienoa, mutta alussa oli outoa jos ei päässyt kauppaan sunnuntaisin. Eipä se ole maailmaa kaatanut, mutta Suomessa on kuitenkin tottunut vähintään ABC-ketjujen aukioloihin. Varsinkin mun jenkkikaverit ei voi ymmärtää ettei edes McDonaldsiin pääse 24/7 haha. Maanantai on myös joillekin päivä, jolloin ei välttämättä ole töitä tai työt alkavat myöhemmin. Esimerkiksi pienemmät putiikit saattavat avata kolmen aikoihin.

Yöelämä

No okei, mä olin viimeksi Suomessa baarissa uutenavuotena ja nyt sitten viime lauantaina, ettei hirveästi voi aiheesta sanoa ja mä tosiaan puhun vaan Hämeelinnan yhdestä yökerhosta :D Mutta siis yleisesti vain huomioita. Oli hassua maksaa sisään baariin - 8 euroa sisään ja lisäksi vielä kakkosen narikka!!! - pitkästä aikaa kun täällä ei makseta mitään. Juomat on myös Suomessa kalliimpia. Lyonissa tullaan herkemmin juttelemaan. Lyonissa on komeempia miehiä... En tainnut nähdä yhtäkään komeaa miestä lauantaina? Tosin en nähnyt metriä pidemmälle. Ja sitten se musiikki. Tulihan sieltä muutamia hyviä biisejä ja sai tanssia mutta mitä ne leijonasuomijeejeelätkä -biisit on?!? Oikeasti hienoa, että Suomi voitti mutta kuuluuko ne taivas varjelet yökerhoon? Miten niitä tanssitaan ja pitääkö olettaa että kaikki osaa ne tai haluaa kuunnella niitä? Voi luoja. Sitten joku rumasuomijuntti sönköttää "siis etkö shä tiedä tätä shiis etkö tiedä MISTÄÄ mitään" juu kiitos hei.Miehet...

Mitäs mä niistä osaisin sanoa? Ainakin ne on täällä Lyonissa komeempia. Ja mukavampia. Ja kohteliaampia. Ja tyylikkäämpiä. Noin muutamia sanotakseni. Ja myös vähän yleistäen. Täytyy kyllä myöntää, että tunnen ehkä kaksi täysin ranskalaista miestä ja kaikki muut ovat muualta, että en osaa niinkään kertoa täysin ranskismiehistä.

Noh, kaikki haluaa aina boire un verre eli juoda lasilliset ja täällä yksillä käynti/deittailu on ehkä normaalimpaa kuin Suomessa. Ei sellasta ääk menen treffeille, vaan kunhan hengaan jonkun kanssa.

Täällä miehet tanssii paljon enemmän kun Suomessa. Kun täällä menee baariin, on normaalimpaa mennä suoraan yhdessä tanssilattialle kun baaritiskille ja siis kaikki miehet tanssii - ja vielä hyvin. Oikeastaan täällä joutuu joskus miettimään, että toi jätkä vetää paremmin kun mä... Viimeks kun oltiin Ankun kanssa ulkona, ei lähdetty edes tanssimaan koska seurassamme oli salsan/latinon osaaja :D Yksi ilta olin tanssimassa, mutta luojan kiitos sain vain kehuja, että tanssin hyvin kun jätkä myöhemmin sanoi olevansa sitten hiphop-opettaja... Nice.

Täällä miehet ovat paljon suorempia kuin Suomessa - niin hyvässä kuin pahassakin. Miehet kyselee herkästi puhelinnumeroita ja drinkeille. Täällä ei kauan tarvitse odottaa, että tietää mitä mies haluaa ja missä mennään. Tämä on tietysti joskus ahdistavaa kun mies alkaa avautuun jos ei itse tiedä mitään... Esimerkkinä eilinen kun olin kaverini luona kahvilla ja tyyppi yhtäkkiä sanokin, että haluaa mun kanssa enemmän - meinasi kahvit mennä väärään kurkkuun. 

Mutta vaikka miehet on todella kivoja täällä niin eiköhän kaikista maista löydy ne idiootitkin haha :)

Mä olen ihan poikki, olen ollut koko viikon lasten kanssa yksistään - nukuin vain eilen ja tänään pommiin! Mä laitan vielä vikan koneellisen pyykkiä pyörimään ja lähden sitten pitkästä aikaa lounastelemaan vanhojen koulukavereiden kanssa. Niin ja fiilistelen samalla tätä sairaaaaan hyvää kesäbiisiä: 


Ja hei, jos teille tulee mitä tahansa kysymyksiä mieleen, niin laittakaa nyt kommenttiboksiin niin voin vastailla ihan postauksien muodossa! :)

18 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

no se tärkein: mitä vastasit tolle kaverilles????

Lotta kirjoitti...

Anonyymi: Hahah :) Sanoin että haluan pysyä kavereina, jos se on vain mahdollista..

Jaana kirjoitti...

kiva postaus!!

Anonyymi kirjoitti...

miehet kuulostaa kivemmalta ku suomen (jotkut tietenki) jöröt..

Lotta kirjoitti...

Jaana: Kiitos :)

Anonyymi: Hahah jep :)

Ioanna kirjoitti...

Kiva postaus. :)

Mä asuin Kreikassa reilun vuoden ja ihan samat eroavaisuudet tulee munkin mieleen, kun miettii Suomea ja Kreikkaa.

Poskipusut on musta ihana tapa. Ateenassa mulla oli pari ranskalaista tyttökaveria, ja niiden kanssa ei tosiaan jätetty yhtiäkään poskisuukkoja väliin. :) Kättely on jotenkin niin jäykkää ja virallista, mutta kaipa se Suomeen sopii paremmin.

Kiittely tarttui myös! Kun Suomessa tulin sitten takaisin töihin, huomas miten työkaverit ihmettelivät, et mitä toi nyt taas kiittää :D Mut sekin on musta kiva tapa.

Ja miehet... Nekin on kieltämättä muilla mailla monesti komeempia. ;) Tosin johtuisko se siitä, että heillä on usein ihan vaan enemmän itsevarmuutta ja käytöstapoja - jos tälleen kärjistetysti sanotaan. Onhan Suomessakin monenlaisia kultakimpaleita. :)

Ihanaa ja lämmintä kesänjatkoa sulle sinne Ranskaan!

Lotta kirjoitti...

Ionna: Kiitos :) Munkin mielestä poskipusut on kiva tapa ja teen täälä niin myös suomalaisten kavereideni kanssa, se on niin rutiininomaista jo :)
Mun mielestä kiittäminen on pelkästään tosi kohteliasta ja mun mielestä normaaleihin käytöstapoihin kuuluvaa että jos ei muuta muhun tartu ranskalaisesta kulttuurista niin ainakin kiittelen jatkossa enemmän :D
Joo, miehet on todella kohteliaita täällä ja tottakai se tekee miehestä aina todellisen herrasmiehen :) Ja juu, en minäkään sitä kiellä etteikö Suomesta löytyisi niitä herkkuherrasmiehiäkin, mutta yleisesti ei niinkään.
Kiitos paljon kommentista ja ihanaa kesää sullekin!!

Anonyymi kirjoitti...

sul on kiva kirjotustyyli :) rento mut asiallinen siis jos sellanen yhdistelmä on mahollista haha:D

Anonyymi kirjoitti...

ootko tapailluu montaa miestä sitte jos tiiät nii hyvin?

Lotta kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos <3 :)

Anonyymi: Öhmm paria muutamaa.

Anonyymi kirjoitti...

tee kysymyspostaus?

Anonyymi kirjoitti...

oisit kertonu miehist enemmän.... :D

Lilli kirjoitti...

sun ihan all time favorite paikat lyonis? :)

Lotta kirjoitti...

Anonyymi: Tätä on kyllä toivottu pari kertaa, mutta jotenkin koen järkevämpänä että täällä kommenttiboksissa saa kysellä mitä tahansa koska siihen postaukseen ei välttämättä tulisi paljon kysymyksiä :) Joten kysy tässä mitä tahansa!! :)

Anonyymi: Hahah mitäs esimerkiksi? :p

Lilli: Tästä voisinkin tehdä postauksen, mutta joitain paikkoja olen jo hehkuttanut, niistä voi lukea vaikkapa näistä postauksista:

http://meandlyon.blogspot.com/2011/05/only-lyon.html

http://meandlyon.blogspot.com/2011/05/lyonin-yoelamasta.html

:) Mutta jos pitäisi vastata yksi lempparipaikka, sanoisin Quais du Rhône, koska siellä vaan.. oon onnellinen kun saan istuskella ja ihastella, ottaa aurinkoa, lenkkeillä, bilettää ja nähdä kavereita :)

sphi kirjoitti...

Haha ihanaa toi sun ahdistus leijonabiiseihin.
Arvaa kun on duunissa kiertueella (kuten mun blogin postauksistakin tällähetkellä näkee, ettei noita vapaa-ajan postauksia kauheesti ole), niin osaan jo kaikki biisit ulkoa ;D

Lotta kirjoitti...

sphi: Voi eii, ja mä jouduin kuunteleen niitä yhden illan muutaman biisin verran vain - ja valitan :D Hahah tsemppiä sulle, ne vaikutti sen verran ärsyttäviltä hahah. <3

Anonyymi kirjoitti...

Kysyisin vain, että mistä varaat Suomen lennot ja mitä kautta lennät.Taisi nyttenkin olla aika edullinen lento.

Lotta kirjoitti...

Anonyymi: Olen lentänyt joka kerta Lufthansalla ja olen lentänyt Munchenin, Zurichin, Frankfurtin, Amsterdamin ja Frankfurtin kautta. Nyt lento maksoi vähän päälle 200 euroa. Riippuen kuinka aikaisin lentoja varailee, ne on 200-300 euroa. Ebookersin kautta olen tilannut pari kertaa ainakin ja myöskin Travellinkilta. Mutta laitan aina googlehauksi "halvat lennot" ja käyn läpi :)